10 produktów zmniejszających apetyt

10-produktow-zmniejszajacych-apetyt-migdaly-jablka-platki-owsiane

Do swojej codziennej diety dodaj 10 produktów zmniejszających apetyt

Brak apetytu jak również zbyt dobry apetyt wcale nie wskazują na super zdrowy organizm. Taki stan rzeczy może z czasem mu zaszkodzić. Zbyt dobry apetyt po pewnym czasie może doprowadzić do niepożądanego wzrostu masy ciała i powstaniu wielu dolegliwości z nią zawiązanych.

10 produktów zmniejszających apetyt. Czy to możliwe? Czy one naprawdę istnieją? Zanim Ci o nim opowiem, zastanów się proszę kiedy sięgasz po jedzenie.  Zaobserwuj siebie. Jak postępujesz? Sięgasz po jedzenie, bo jesteś głodna, czy w określonych porach zaplanowanych na posiłek? A może w sytuacjach stresowych, nerwowych, żeby „zajeść” problem albo dlatego, że się nudzisz? Nie wiesz co zrobić z czasem? Może po prostu z chęci, ze swoich nawyków, których już nie kontrolujesz? 

Jeśli uczucie głodu ma tylko podłoże psychiczne, emocjonalne a trudno ci w inny sposób uspokoić się jak tylko sięgać po coś do jedzenia, postaraj się nauczyć postępować w określony, wyuczony, sposób. Opanowanie złego nastroju jest trudne, ale postaraj się zdiagnozować, opracuj zmianę swoich nawyków. Przypomnij sobie kiedy czujesz się dobrze, kiedy jesteś z siebie zadowolona? Pielęgnuj to. Pamiętaj zacznij od małego realnego zadania, celu i zrealizuj go w 100%. Wiesz, że większość rzeczy trzeba zaplanować, również takie prozaiczne jak związane z jedzeniem i zakupami, budżetem domowym na takie wydatki.

Planując zakupy i znając swoje „słabości” możesz wówczas włączyć do diety specjalną żywność, która może hamować apetyt. W ten sposób sobie pomożesz. To czego potrzebujesz, to samo zdiagnozowanie, żeby móc w chwilach słabości być przygotowaną.

Zwiększone uczucie głodu często jest objawem różnych stanów w organizmie.

Może być też jednym z pierwszych symptomów jakiejś zaczynającej się choroby. Na wzmożony apetyt duży wpływ ma niezdrowy tryb życia, stres, depresja, zmiany nastroju, nuda lub inne czynniki emocjonalne. Chęć do jedzenia staje się coraz częstsza również podczas ciąży, PMS, bulimii, robaczycy, nadczynności tarczycy, choroby Gravesa-Basedowa, hipoglikemii, cukrzycy itd. Ze względu na rosnący apetyt pojawiają się niezdrowe nawyki żywieniowe, zwiększenie masy ciała, a co za tym idzie, następnie problemy zdrowotne. Dlatego ważne jest, aby zachować swój apetyt pod kontrolą. Pić odpowiednią ilość wody, pamiętając o jej jakości, a unikać szybkich węglowodanów i produktów z trans tłuszczami. W swojej diecie weź pod uwagę 10 produktów zmniejszających apetyt, o których piszę niżej.

Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dostarczania białka, tłuszczu, węglowodanów, minerałów witamin i przede wszystkim wody w odpowiednich ilościach i dobrej jakości.

Każdego dnia pojedyncza komórka organizmu, żeby mogła prawidłowo funkcjonować potrzebuje na

28 aminokwasów, 12 witamin, 7 grup enzymów, 3 nienasycone kwasy tłuszczowe

Pożywienie które dostępne jest w sklepach nie do końca jest odpowiednio odżywcze i zaspokajające potrzeby naszych organizmów. To temat na inny post. Tutaj przedstawię ci 10 produktów zmniejszających apetyt, dodaj je do diety. To przydatne pożywienie na zmniejszenie uczucie głodu – zmniejszenie apetytu.

1. Płatki owsiane

Są odżywcze, zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, pomagają regulować hormon (cholecystokininę), odpowiedzialną za apetyt. Owsianka to „powolne” węglowodany, zachowują optymalny poziomu cukru we krwi i przyspieszają proces spalania tłuszczu. Efekt nasycenia zwiększy szczypta cynamonu, kurkumy, imbiru, którą dodaj do owsianki. Owsiankę przyrządzaj na wodzie. Wystarczy zalać wrzącą wodą i przez 3 min. potrzymać pod przykryciem, aż płatki napęcznieją wodą i będą miękkie.

2. Migdały

Są bogate w korzystne tłuszcze, które ochronią cię od przejedzenia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Migdały wymagają dużo czasu do strawienia. Ile jeść migdałów dziennie? Zalecana porcja orzechów do normalizacji apetytu to (1/4) ćwierć szklanki dziennie między posiłkami Ważne żebyś wybrała naturale migdały nie słone i nie słodkie.

3. Avocado

Krokodyla gruszka jest bogate w mononienasycone kwasy tłuszczowe i rozpuszczalne włókno. Organizm potrzebuje czasu, aby w pełni strawić owoc. To przyczynia się do przedłużonego uczucia sytości. Kwas oleinowy w awokado wspomaga utratę wagi i hamuje apetyt. Jednak duże ilości „krokodylej gruszki” nie jest pożądane – ma dużo kalorii i tłuszczu.

4. Jabłko

Zawiera rozpuszczalny błonnik, dobrze je jeść co pozwolić organizmowi uniknąć przejadania się. Jabłka są mało kalorii i dużo wody, która również korzystne hamuje apetyt. Pektyny z jabłek zapobiegają gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi, co stymuluje głód. Bez względu na to, jaki rodzaj jabłek lubisz, pożądane jest, aby mieć je przy sobie, jako zdrową przekąskę, do porannej lub popołudniowej herbaty. Pamiętaj nie obieraj jabłek ze skórki, ponieważ wszystkie drogocenne składniki znajdują się właśnie pod nią.

Miałam w liceum koleżankę, która byłą bardzo szczupła, zawsze do drugiego śniadania jadła jabłko. Troszkę nas to dziwiło. Spróbuj na pewno coś w tym jest.

5. Jogurt grecki

Jest doskonałym źródłem białka i pożytecznych bakterii pomaga poradzić sobie z głodem. Zawiera dużo wapnia, który wpływa na dobrą kontrolę apetytu i ton całego ciała, aktywnego spalania tłuszczu. Trzy szklanki jogurtu dziennie przyspieszyć proces odchudzania. Wybieraj prawdziwy jogurt bez dodatku mleka w proszku.

6. Zielona herbata

W ciepłe i na zimne dni, jest jednym z najlepszych zdrowych napojów Dobrze jest pić ją między posiłkami, aby ugasić pragnienie. Składniki odżywcze zawarte w zielonej herbacie zwiększa cholecystokinina, hormon odpowiedzialny za uczucie sytości. A katechiny herbaty hamują wzrost glukozy we krwi, co stabilizuje apetyt. Pij 3-4 filiżanki zielonej herbaty dziennie. Możesz też zimną herbatę dodawać do koktajli.

7. Nasiona lnu lub słonecznika

Mają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i białek, więc mogą łatwo poradzić sobie z zwiększonym uczuciem głodu i nasycić organizm przez dłuższy czas. Omega-6 kwasów tłuszczowych w nasionach dobra kontrola apetytu hormon -. cholecystokinina

8. Zielone warzywa liściaste

Są bardzo bogate w błonnik, który może zająć dużo czasu podczas trawienia, a tym samym zmniejszyć uczucie głodu. Dzienne spożycie warzyw liściastych (kapusta włoska, szpinak, kapusta, sałata, szparagi, jarmuż itp) pomaga obniżyć wagę i poprawić ogólny stan zdrowia. Przyrządzaj sałatki, ciepłe dania, soki lub jedz na surowo.

9. Jaja

Świadomie wybieraj je na śniadanie. Jaja zawierają pełne, pożywne białka, a także wszystkie potrzebne mikroelementy, dobrze odżywiają organizm i zwiększają energię. Ci, którzy jedzą omlet rano, są mniej głodni na kolację, niż ci, którzy jedli kukurydziane płatki śniadaniowe. Białka jaja mają mało kalorii. Żółtka są bogate w dobre tłuszcze, które są korzystne dla organizmu. Nie należy wykluczać jaj z menu.

10 .Ostra papryka

miłośnicy ostrych przypraw mogą trochę kontrolować apetyt przez używanie takich np. pieprzu cayenne. Zawiera on kapsaicynę, zwiększa metabolizm i aktywuje spalanie kalorii. Ostra papryka mogą być spożywane na surowo lub w postaci mielonej.

 

Przepis na herbatę z pieprzem cayenne,

odchudzającą i spalającą tłuszcz

Do filiżanki gorącej wody dodać odrobinę pieprzu i soku z połowy cytryny. Pij tę herbatę między posiłkami.

Zobacz, to może Cię zainteresować ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *