Chleb żytni na zakwasie z płatkami owsianymi, ziarnem, orzechami i suszonymi owocami.
Składniki:
1 kg mąki żytniej, 0,5 kg płatków owsianych, 2-3 łyżki zakwasu, łyżka soli morskiej, 4 szkl. wody, można dodać po garści czarnuszki, nasion dyni, siemienia lnianego, słonecznika, suszonych śliwek, moreli, rodzynek
(wg smaków i upodobania).
Na zdjęciu chleb tylko z czarnuszką.
Sposób wykonania:
Wsyp wszystkie składniki do miski, wymieszaj je na gładkie ciasto – masę (moje ciasto jest bardzo gęste, trudne do urabiania). Wyłóż ciasto do foremek „keksówek”. na wysokość 2/3, 1/3 foremki zostaw do wyrośnięcia ciasta. Z mojego doświadczenia doradzam Ci zakupienie foremek tzw. keksówek, silikonowych, ponieważ ciasto po upieczeniu nie przywiera do nich i bardzo łatwo wyjmuje się z nich chlebek.
Następnie odstaw ciasto w foremkach do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 8 godz. Ja przykrywam folią, żeby nie przeschło podczas wyrastania.
Temperatura pieczenia:
Wstaw foremki z wyrośniętym ciastem do rozgrzanego piekarnika o temp. 200 st.C i piecz przez 1 godz.15 min (grzałka górna dolna), następnie po tym czasie, zmień na termoobieg oraz obniż temp. na 150 st.C i piecz chleb jeszcze przez 15 min.
Wyjmij chleb z piekarnika, ja gdy jest jeszcze gorący wyjmuję go z foremki, wystarczy tylko foremkę odwrócić spodem do góry, a chleb sam z niej wypadnie.
Z podanych proporcji wychodzą 3 małe chlebki (na zdjęciu) o dł. 22 cm i szer. 10 cm
Polecam mój przepis na pastę z soczewicy z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni.
Po więcej moich przepisów zajrzyj do Przepisy