Chorujesz na Hashimoto lub masz inny problem z tarczycą, to pomóż sobie jedzeniem.
UNIKAJ …
1. Mleka
(zwierzęcego) i pochodnych produktów mlecznych: mleko krowie, mleko w proszku, śmietana, maślanka, kefir, jogurty, sery, lody, bita śmietana, desery mleczne, serniki, czekolada mleczna, czekolada biała, masło itp. (Uwaga: często osoby uczulone nawet na mleko dobrze tolerują masło, obserwuj organizm lub wykonaj test na nietolerancję pokarmową). Osoby, które nie chcę całkowicie zrezygnować z nabiału powinny przynajmniej zrezygnować z serów żółtych i słodkiego mleka krowiego.
2. Glutenu i produktów mącznych
Głównie produktów złożonych z takich zbóż jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz tj.: chleb, bułki, makaron; kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus, paluszki, opłatki, precle, gofry, drożdżówki, pączki, ciastka, ciasta, lody z waflami, chrupki pszenne, płatki śniadaniowe pszenne oraz sojowe/ryżowe i inne zawierające ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianki, otręby; proszek do pieczenia pieczywo chrupkie (uwaga na skład); piwo, napoje i inne produkty z dodatkiem słodu jęczmiennego, większość sosów sojowych; pokarmy ze skrobią modyfikowaną; sosy zagęszczane mąką; paluszki rybne, panierowane produkty mięsne, frytki, hamburgery, pizza, kebab, pitta, kluski, pierogi, naleśniki; większość wędlin, zupy w torebkach. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z produktów zbożowych powinny przynajmniej spożywać produkty z mąki pełnoziarnistej, jak najmniej przetworzone, z jak najmniejszą ilością dodatków.
3. Soi
(zmniejsza wchłanianie hormonów, jodu; wolotwórcza; całkowicie powinna być wykluczona z pożywienia)
4. Cukru
rafinowanego, słodyczy, napojów słodzonych
5. Wysoko przetworzonego pożywienia
Zaliczę tutaj gotowe, zamrożone dania pełne tłuszczów trans, utwardzaczy, przeciwzbrylaczy itp.
6. Kofeiny, alkoholu i innych używek
7. Orzechów ziemnych
Orzechy te są wolotwórcze i bardzo często uczulają.
8. Tłuszczów nasyconych
Takich jak margaryna, tłuszcze typu trans, które obecne są w produktach smażonych. Upośledzają błony komórkowe, zanieczyszczają organizm, sprzyjają stanom zapalnym.
9. Soli jodowanej
Dodaje się do niej szkodliwego aluminium, które gromadzi się w ciele.
10. Czarnej herbaty
Zawiera szkodliwy fluor. Wpływa odwadniająco na organizm.
11. Napojów gazowanych
W swoim składzie mają szkodliwy fluor, mnóstwo dodatków osłabiających, organizm. Zwłaszcza układ odpornościowy ale również nerwowy.
12. Papierosów
Zawierają metale ciężkie, substancje smoliste, blokują one pracę tarczycy i wytwarzanie hormonów.
13. Fluoru i chloru
Doradzam ci, żebyś w miarę możliwości kupowała pasty bez fluoru i nie piła fluorowanej ani chlorowanej wody; fluor i chlor są szkodliwe dla pracy tarczycy i odkładają się w organizmie.
Ostrożnie z …
14. Rybami hodowlanymi
Przy Hashimoto zalecane są ryby morskie, ze względu na zawartość kwasów Omega 3. Jednak większość dostępnych ryb jest zatruta metalami ciężkimi, głównie rtęcią (zwłaszcza hodowle łososia są bardzo kontrowersyjne. Zapraszam cię żebyś oglądnęła film na moim kanale You Tube nt. ryb hodowlanych. Jak to możliwe pytaj i sprawdzaj w sklepie łowiska ryb. Kupuj tylko łososia dzikiego w sklepach, które sprowadzają ryby z dobrych, naturalnych hodowli.
15. Wodorostami morskimi i algami
Szczególnie gdy lubisz sushi. Zawierają jod, a organizm chorego na chorobę Hashimoto może negatywnie zareagować na zwiększone spożycie jodu. Poza tym takie wodorosty jak (krasnorosty) są często zanieczyszczone metalami ciężkimi.
16. Produktami wysokowęglowodanowymi
Cukier i produkty wysokowęglowodanowe zaburzają równowagę bakteryjną w jelitach, sprzyjają przerostowi candidy, co znacznie pogarsza symptomy chorobowe i ma poważne konsekwencje zdrowotne).
17. Wędlinami
Bardzo często zawierają soję (całkowicie zabroniona) gluten, laktozę i szkodliwe dodatki. Zaopatrywać się tylko w jak najbardziej naturalne lub samemu przygotowywać sobie mięso – np. dusić w piekarniku.
18. Przyprawami
Mogą zawierać niewskazane dodatki, ukryte zwłaszcza w mieszkankach przypraw. Wystrzegaj się takich dodatków jak: gluten; laktoza; mąka pszenna; glutaminian sodu i inne szkodliwe konserwanty i dodatki. Najlepiej kupować osobne przyprawy i samemu je mieszać ze sobą.
19. Produktami zawierającymi tiomocznik
Tiomocznik to antyhormon tyroksyny. Zawierają go: truskawki, kapusta, marchew; orzeszki ziemne, brzoskwinie, gruszki, soja, szpinak, rzepa, brukselka, brokuły, gorczyca, musztarda. Nie należy jednak przesadzać i pamiętać o tym, że marchew np. ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwbakteryjne. Produkty te możesz jeść ale rozsądnie, pamiętaj o zróżnicowaniu diety. Ważne żeby kapusta, szpinak, brokuł, kalafior – były gotowane nie pod przykryciem.
Zalecane …
1. Pij dobrą jakościowo, naturalną – wodę
najlepiej źródlanej niskozmineralizowanej, która ma za zadanie nawodnić komórki organizmu. O wodzie piszę więcej w poście 13 rzeczy pomocnych w odchudzaniu.
2. Jedz surowe i gotowane warzywa
warzywa zielonolistne; koper włoski; pomidory, buraki (służą wątrobie i nerkom) oraz kiełki i trawa pszeniczna – nie uczula bo nie zawiera glutenu (bomby witaminowe, mnóstwo przeciwutleniaczy, chlorofilu; właściwości odżywcze, oczyszczające).
3. Jedz orzechy i nasiona
brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, nasiona: słonecznika, dyni, piniowe, sezam.
4. Jedz białe mięso, jajka i produkty białkowe
Źródło tyrozyny, potrzebnej do produkcji hormonów tarczycy.
5. Jedz ryż brązowy (rzadziej biały)
Bogate źródło tryptofanu – białka, które usuwa z organizmu szkodliwe metale ciężkie.
6. Jedz owoce
Źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów; szczególnie zalecane są banany (zawierają dużo tyrozyny), ananasy (źródło bromeliny, enzymu, który sprzyja regulacji wagi ciała i zmniejsza stany zapalne); morele; czereśnie, owoce jagodowe (jagody, maliny, jeżyny, porzeczki itp.; truskawki nie zawsze są zalecane bo zawierają tiomocznik – antyhormon tyroksyny), arbuzy, cytryna (właściwości detoksykujące i zasadotwórcze); jabłka (pektyna; właściwości oczyszczające); żurawina (właściwości przeciwbakteryjne; silny przeciwutleniacz), owce goi.
7. Jedz dobrej jakości ryby morskie
To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo dobrze wpływają na cały organizm, zwłaszcza układ nerwowy i odpornościowy. Kwasy te mają właściwości przeciwzapalne.
8. Jedz cieciorkę
Źródło cynku i aminokwasów.
9. Jedz soczewicę
Źródło L-tyrozyny, wzmacniającej mózg i układ nerwowy.
10. Jedz avocado
Wysoko odżywcze dla całego organizmu, szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe.
11. Jedz Quinoa
Jest zaliczana oficjalnie do ziaren; bardzo wysoko odżywcza, lekkostrawna. To bomba proteinowa. Nie uczula. Można kupować w postaci ziaren do gotowania – są one bezsmakowe, przyjmują smak potrawy, ale bardzo pożywne.
12. Jedz Amaranytus
zawiera dużo cennych składników odżywczych; lekkostrawny; nie uczula; zawiera więcej wapnia i magnezu niż mleko)
13. Jedz tłuszcze nienasycone
Oliwa z oliwek, olej kokosowy (ma działanie przeciwzapalne), olej lniany (działanie wszechstronne, korzystne działanie na organizm: wzmacnia; odżywia, dobrze działa na błony śluzowe itd.). Olej lniany jemy tylko na zimno. Ma krótki czas spożycia.
14. Używaj przyprawy do potraw
Kolendra (pomaga odtruć organizm z rtęci); kurkuma (działa dobrze na wątrobę przy Hashimoto); imbir (stymuluje układ pokarmowy); oregano (właściwości przeciwgrzybiczne); natka pietruszki (właściwości oczyszczające; bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza potas); rozmaryn (silny przeciwutleniacz; sprzyja trawieniu tłuszczy; efekt oczyszczający);
15. Pij zieloną herbatę
16. Pij i jedz pokrzywę
W postaci herbat, soków. Jako dodatek do potraw. Wpływa kojąco i odżywczo na cały organizm oraz zmniejsza reakcje alergiczne). Nie pij jej codziennie.
17. Jedz naturalne SuperOdżywianie – tj. Spirulina, Chlorella. Kelp
Odtruwają z metali ciężkich. Bardzo dobre źródło białka, żelaza i witamin z grupy B, które są wchłanianie przez nasz organizm w 90%.
18. Jedz fasolę i figi
Bardzo bogate źródło wapnia.
19. Jedz siemię lniane
Świetnie działa na błony śluzowe, sprzyja dobrej pracy jelit. W chorobach autoimmunologicznych niezwykle ważne jest dbanie o prawidłową pracę układu pokarmowego.
Dopuszczalne produkty, ale uważaj …
1. Kapusta, brokuły, kalafior i brukselka
Jedz warzywa tylko w postaci gotowanej i w umiarkowanych ilościach. Uwaga!: Niektóre źródła podają, że brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż, szpinak, brukiew, soja, fasole pogarszają pracę tarczycy i należy się ich wystrzegać. Inne zaś (patrz Sandra Calbot „Holistyczne leczenie chorób tarczycy” podają, że warzywa te nie mają szkodliwych właściwości, gdy są spożywane w postaci gotowanej. Należy obserwować swój organizm.
2. Kukurydza, proso (czyli kasza jaglana)
Tylko w postaci gotowanej i w małych ilościach. Osobiście jestem fanką kaszy jaglanej, jako produktu łagodzącego stany zapalne, o kojących właściwościach dla układu pokarmowego; jest zasadotwórcza, nie zakwasza organizmu; jest bardzo odżywcza i zawiera dużo białka).
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się lub przejdź do strony Kontakt