O jakiej kawie mówimy?
Kiedy mówimy o kawie i redukcji potencjalnego ryzyka cukrzycy typu II, ważne jest, aby pamiętać, że mówimy o kawie z kofeiną, bez żadnych dodatków, takich jak krem, śmietanka, mleko lub cukier. Kawiarnia za rogiem sprzedaje grande latte, mocha i inne kawowe napoje z dodatkami, ale te rodzaje napojów nie mają takich samych korzyści dla zdrowia jak zwykła, czarna kawa.
Co tak naprawdę wybierać do picia w kawiarni? Jakich użyć sposobów, aby picie kawy było zdrowsze? Jak kofeina w czarnej kawie wpływa na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II?
Spożycie kawy a ryzyko cukrzycy
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Diabetologia, zwiększone spożycie kawy wykazało zmniejszone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Redukcja ryzyka była dość znaczna. Uczestnicy badania, którzy zwiększyli swoje spożycie kawy średnio o jedną i pół filiżanki dziennie wykazali zmniejszenie o 11% ryzyko zachorowania. Uczestnicy, którzy zmniejszyli spożycie kawy o jedną filiżankę lub więcej wykazali o 17% wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. W badaniu uczestniczyło i podlegało ocenie tysiąc ludzi, na przestrzeni czterech lat. (1)
Osoby, które miały najwyższy wskaźnik konsumpcji (3 lub więcej filiżanek czarnej kawy dziennie) wykazywały o 37% mniejsze ryzyko niż w przypadku osób, które spożywały najniższe ilości czarnej kawy (czyli mniej niż jedna filiżanka dziennie).
Z filiżanką kawy wypij szklankę naturalnej wody
Do każdej filiżanki wypitej kawy wypij szklankę wody źródlanej. Kawa wpływa na odwodnienie organizmu, więc trzeba uzupełnić poziom wody, wypijając szklankę czystej wody źródlanej, naturalnej i niegazowanej w pokojowej temperaturze.
Nie polecam picia kawy z dodatkiem cukru i śmietanką
Napoje kawowe
Jak wspomniałam wcześniej, kawa, która ma dobry wpływ na organizm musi być parzona i bez żadnych dodatków. Jeśli pijesz więcej niż 1 filiżankę kawy to z pewnością powinna być ona właśnie bez dodatków. Wiele kawiarni zaprasza nas raczej na napoje na bazie kawy. Zresztą smak cappuccino, cafe latte wiem, że czasem poprawiają humor i od czasu do czasu, ok można wypić, ale stale nie. Kawiarnie specjalizują się w ekstrawaganckich, wysokokalorycznych, z dodatkiem cukru i tłuszczu, napojach kawowych i kuszą, kuszą, kuszą. Te napoje naprawdę wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Poza tym patrz ile mają kcal.:
- espresso: mała filiżanka to jakieś 5 kcal.
- parzona w filiżance bez mleka: to 7 kcal.
- parzona w filiżance z mlekiem: to jakieś 20 kcal.
- kawa z ekspresu: duża filiżanka to 10 kcal.
- cappuccino: z mlekiem, posypana cynamonem i wiórkami czekoladowymi to 140 kcal.
- mrożona: najlepsza na upały (za którymi tęsknimy każdego dnia), a jej szklanka zawiera 180 kcal.
- latte macchiato z syropem smakowym: espresso z dodatkiem i syropu smakowego to jakieś 190 kcal.
- cafe latte: im więcej ciepłego mleka, tym lepiej. Szczególnie dla kalorii. Duża filiżanka zawiera 210 kcal. Jeśli szukasz latte w wersji light to przygotuj się na dawkę 100 słodkich kalorii.
- cafe mocha: kaloryczny zabójca wśród kaw. Filiżanka to 380 kcal.
Poniżej kilka krótkich porad, aby kawa była zdrowsza, a jednocześnie dobra i cieszyła smakiem
1. Spróbuj czarnej kawy
Jeśli nie spróbowałaś jeszcze świeżo parzonej kawy z jej naturalnym smakiem, to koniecznie spróbuj. Czy kiedykolwiek poczułaś aromat świeżo parzonej kawy? Zachęcam. Czasami pijemy z przyzwyczajenia to co znamy, bojąc się zmian. Spróbuj czarnej kawy bez dodatków.
2. Trochę naturalnego słodzika (np. stewia) zamiast cukru
Jeżeli czarna kawa jest zbyt gorzka w smaku, można trochę posłodzić słodzikiem typu stevia (naturalny, nieszkodliwy, nie ma wpływu na poziom insuliny).
3. Spróbuj trochę mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
Wielu ludzi lubi śmietankę do kawy, ale może uda Ci się uciec od tego dodatku zastępując np. mlekiem migdałowym.
Jak zrobić mleko migdałowe?
Zmiel 2 łyżki migdałów, możesz obrać ze skórki. „Mąkę migdałową” zalej gorącą wodą. Jak woda ostygnie przelej przez gazę lub płócienną ściereczkę do drugiej szklanki, wyciskając zmielone migdały. Takim mlekiem możesz zabielić kawę lub wykorzystać do przyrządzania koktajli. Kiedy jesteś przyzwyczajona do picia kawy ze śmietanką, może upłynąć jakiś czas, aż zaadaptujesz się do nowych nawyków. Jeśli nie chcesz radykalnych zmian, bo uważasz że nie dasz rady (a wiesz, że to nieprawda) zacznij powoli. Zmniejszaj ilość śmietanki w swojej kawie, aż całkowicie ją zastąpisz mlekiem roślinnym lub będziesz piła czarną, bez dodatków.
Źródło:
1. Shilpa Bhupathiraju, Miski, JoAnn Manson E., Walter C. Willett, „Zmiany w spożyciu kawy i późniejsze ryzyko cukrzycy typu 2:.Trzy duże grupy amerykańskich mężczyzn i kobiet „Diabetologia„, kwiecień 2014
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się lub przejdź do strony Kontakt