Dieta w chorobie Hashimoto. Jakich użyć zamienników produktów spożywczych?

Jak skomponować posiłki w chorobie Hashimoto i jakich użyć zamienników?

Jak skomponować posiłki, gdy wiadomo, że nie powinno się jeść niektórych produktów. Jakich użyć zamienników? Przedstawiłam dla Ciebie w grupach produkty zamienne. Mam nadzieję, że będzie Ci łatwiej komponować posiłki. Zamienniki: mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej; pieczywa z podanych wyżej zbóż; płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia, owsianek i otrębów; makaronów pszennych itd.; paluszków, precli, chipsów i chrupek pszennych; kaszy manny, kaszy jęczmiennej i kuskus; mleka; serów; śmietany; cukru; masła; margaryny; herbaty czarnej; soli jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu); proszku do pieczenia. Jaką jeść czekoladę, lody? Co wybrać w zamian wód gazowanych i innych słodkich napojów?

Zamiast mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:

  1. Mąka bezglutenowa z podanych wyżej zbóż
  2. Mąka gryczana
  3. Mąka kukurydziana
  4. Mąka ryżowa
  5. Mąka jaglana
  6. Mąka z amarantusa
  7. Mąka ziemniaczana
  8. Mąka z quinoa

Zamiast pieczywa z wymienionych powyżej zbóż:

  1. Pieczywo bezglutenowe (osobiście nie zalecam, bo bardzo wysoko przetworzone i mało odżywcze).
  2. Pieczywo chrupkie ryżowe
  3. Pieczywo chrupkie kukurydziane
  4. Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.

Zamiast drożdżówek, ciast – ciastek –  ciasteczek

  1. Ciastka bezglutenowe
  2. Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej
  3. Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składników

Zamiast płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia, owsianek i otrębów.

  1. Muesli bezglutenowe
  2. Płatki bezglutenowe
  3. Płatki kukurydziane
  4. Płatki ryżowe
  5. Płatki gryczane
  6. Kaszka ryżowa
  7. Kaszka kukurydziana (w małych ilościach)

Zamiast makaronów pszennych itp.:

  1. Makaron bezglutenowy
  2. Makaron gryczany
  3. Makaron ryżowy
  4. Makaron kukurydziany (w małych ilościach)
  5. Makron z fasoli mung

Zamiast paluszków, precli, chipsów i chrupek pszennych:

  1. chrupki kukurydziane/ryżowe
  2. paluszki bezglutenowe
  3. nacho chipsy – kukurydziane

Zamiast  kaszy manny, kaszy jęczmiennej i kuskus:

  1. Quinoa (gorąco polecam, ale jest droga)
  2. Kasza jaglana (w rozsądnych ilościach. Uwaga: najlepszy sposób na przygotowanie kaszy jaglanej to podgrzanie patelni, dodanie masła – dla tych osób co mogą masło – i po roztopieniu masła podprażenie delikatne kaszy; potem do wody i zagotować).
  3. Kasza kukurydziana (w niewielkich ilościach)

Zamiast mleka zwierzęcego:

  1. Mleko ryżowe
  2. Mleczko kokosowe
  3. Mleko migdałowe (jak zrobić? Zmiel garść migdałów, możesz obrać ze skórki, zalej ciepłą wodą, 250-300ml, pozostaw na kilka godzin, potem przecedź przez lnianą ściereczkę)

Zamiast serów:

  1. Hummus – krem z cieciorki, zamiast serków i serów białych do kanapek i niektórych potraw.
    Pasta z soczewicy
  2. Sery kozie i owcze (dla tych co mogą i nie są uczuleni, w bardzo małych ilościach)
    Sery kozie typu Gouda (w ostateczności)

Zamiast śmietany:

  1. Mleko kokosowe, migdałowe,
  2. Jogurty, maślanka, kefir – w bardzo małych ilościach

Zamiast cukru:

  1. Ksylitol – cukier brzozowy
  2. Stevia
  3. Miody aktywne
  4. Czekolada mleczna; napoje czekoladowe:
  5. Czekolady gorzkie (pamiętaj zawsze sprawdzaj skład)
  6. Kakao z mlekiem ryżowym/kokosowym słodzone miodem/ksyliotolem/stevią

Zamiast masła:

  1. Olej kokosowy (do smażenia, dodatek do potraw). Działa przeciwzapalnie, przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby autoimmunologicznej.
  2. Olej lniany (jako dodatek to potraw, tylko na zimno).
  3. Oliwa z oliwek
  4. Tahini (z nasion sezamu; do kanapek)
  5. Hummus (z cieciorki; do kanapek)

Zamiast lodów mlecznych:

  1. Lody typu mrożone soki, musy owocowe
  2. Mrożone soki
  3. Lody z mleka kokosowego/ryżowego/migdałowego (własnej roboty)
  4. Koktajle z owoców mrożonych i mleka ryżowego/kokosowego

Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki można przyrządzać z mąki bezglutenowej i mleka ryżowego.

Zamiast czarnej herbaty

  1. Herbatki ziołowe (dziurawiec bardzo wskazany, działa antydepresyjnie, zwłaszcza, gdy brak słońca. Uwaga: nie pijemy przy mocnym słońcu!).
  2. Herbata zielona: bardzo wskazana przy Hashimoto.
  3. Herbaty czerwone: Roiboos, Pu-erh
  4. Napary:
    1. Nasiona wiesiołka (regulują pracę układu pokarmowego, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Pań na hormony kobiece)
    2. Nasiona lnu (działają zbawiennie na błony śluzowe)
    3. Pau D’Arco (reguluje pracę układu trawiennego, odtruwa, wzmacnia; polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problemy z układem oddechowym, pokarmowym, odpornością i przerostem candida albicans)
    4. Żeń-szeń (wzmacnia, dobrze wpływa na psychikę).

Zamiast soli jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu):

  1. sól himalajska
  2. sól morska

Zamiast napojów gazowanych, słodzonych i sztucznie barwionych

  1. woda naturalna w temperaturze pokojowej – min. 1,5 lita dziennie
  2. soki naturalne
  3. koktajle

Zamiast proszku do pieczenia – sprawdzaj skład produktów

  1. Soda
  2. Proszki do pieczenia bezglutenowe

Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się lub przejdź do strony Kontakt

Zobacz, to może Cię zainteresować ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *