Zielony koktajl banan & avocado
Składniki: 1 szt. avocado, 1 duży banan, 1 pomarańcza. Wszystko zmiksować, bez dodatku cukru, miodu.
Koktajl ten bogaty jest w kwasy omega 3 i 6, witaminy z grupy B, C, A, E, K, błonnik, oraz mikroelementy: wapń, magnez, potas, cynk, sód, fosfor.
Banany
to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banany są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem. Banany pomogą także na wrzody i biegunkę u dzieci. Natomiast skórka banana to sprawdzony sposób na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielenie zębów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają banany. Banan to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze poznano tysiące lat temu. Banany były uprawiane prawdopodobnie ponad 7000 lat temu w Malezji, skąd dotarły do Indii. Następnie przewędrowały przez Bliski Wschód i znalazły się w Afryce, gdzie są uprawiane do dzisiaj. Współcześnie banany rosną także w Azji i Australii. Plantatorzy nie czekają, aż owoce w pełni dojrzeją, lecz zrywają je wtedy, gdy są jeszcze zielone, a następnie załadowują je na statki-chłodnie, by nie dopłynęły do Europy przejrzałe. Wówczas są nie tylko mniej smaczne, lecz także mają niższą wartość odżywczą.
Banany w diecie nadciśnieniowców
W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka. Nawet słynące z niego pomidory mają go znacznie mniej (237 mg/100 g). Ponadto Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca włączenie bananów do diety bogatej w potas, o niskiej zawartości sodu, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
Banany mogą obniżać poziom cholesterolu
Banany mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), jak również występującego w niedojrzałych bananach włókna tzw. plantanu, który ma wpływ na spadek wysokiego poziomu cholesterolu LDL o 1/3. Ponadto wzrósł o około 30 proc. poziom korzystnego cholesterolu HDL.
Banany mają dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny
Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (<50), które w małym stopniu wpływają na zwiększenie stężenia glukozy we krwi. IG bananów wynosi 60, w związku z tym powinny zostać wykluczone z diety diabetyka. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego i Uniwersytetu z Toronto przebadali różne produkty i ułożyli je wedle zdolności powodowania wzrostu poziomu cukru we krwi. Okazało się, że największe skoki poziomu cukru powodują nie lody i cukierki, ale marchewka, ziemniaki i właśnie banany. Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny bananów zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzałości. Owoce bardzo dojrzałe mogą mieć indeks glikemiczny > 70. Z tego powodu powinny z nich zrezygnować także osoby, które chcą zgubić kilka kilka kilogramów, tym bardziej że banany nie są niskokaloryczne (89 kcal/100 g).
Banany a nowotwory
Banany mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerki. Badania na licznej grupie kobiet wykazały, że u pacjentek, które jadły banany cztery do sześciu razy w tygodniu, ryzyko wystąpienia nowotworu nerek zmniejszyło się prawie o połowę w stosunku do kobiet, które nie włączały bananów do swojej diety. Wykazano również, że zielone banany, a konkretnie tzw. skrobia oporna w nich zawarta, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu różnych typów chorób nowotworowych, zwłaszcza raka okrężnicy. Warto wiedzieć, że skrobia ta jest wolniej trawiona, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Banany na wzdęcia, niestrawność i wrzody
Banany powinny włączyć do diety osoby zmagające się z wrzodami. Badania dowodzą, że powodują one rozrost komórek błony śluzowej żołądka i pobudzają wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronną, zapobiegając tym samym szkodliwemu działaniu soków żołądkowych i powstawaniu uszkodzeń. Ponadto zawierają tzw. inhibitory proteazy, które przyczyniają się do niszczenia bakterii, m.in. H.Pylori, która prawdopodobnie odpowiada za większość przypadków choroby wrzodowej.