Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

slimaczki-drozdzowe-z-cynamonem

Już listopad, nie wiem jak Ty, ale ja zaczynam tęsknić za świątecznymi smakami, zapachami i atmosferą. Lubię jesień, jej złote kolory, ciepłe promienie nisko zawieszonego słońca, nawet też gdy zaczynają się mgliste szarugi, długie zimne wieczory. Ma to swój urok, a szczególnie te wieczory. Mogę z kubkiem kawy, kakao czy ulubionej pomarańczowej herbatki zanurzyć się pod kocykiem, bez wyrzutów sumienia, z fajną książką czy ulubioną gazetą o ogrodach lub wnętrzach. Nikt mi nie będzie mówił, – a raczej, ja sama sobie, – że marnuję czas, a tu tyle do zrobienia.  Też tak masz?, bo ja mam problem, żeby na dłużej usiąść i „tak nic nie robić”.

Patrząc jak się ściemnia w środku dnia, ok. 15,30 zaczęłam myśleć co by tu upiec? jaką przyjemność zrobić sobie
i najbliższym.

Zatęskniłam za drożdżową cynamonową bułeczką. Chciałam coś takiego prostego, ciepłego i mięciutkiego, co zawsze się udaje i oczywiście przygotowanie nie trwa długo.

Wybrałam  drożdżowe ślimaczki z cynamonem.

Przepis na ślimaczki znam od kilkunastu lat. Zaczęło się ich pieczenie gdy moja Ola była mała i namiętnie oglądała Barbie. W jednym z odcinków Barbie piekła właśnie drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Nie zostawało mi wówczas  nic innego jak znaleźć przepis na te właśnie bajkowe pyszności. No i znalazłam super przepis, który sprawdza mi się od wielu lat – skandynawskie ślimaczki drożdżowe z cynamonem z cukierni Nordic Bakery z Londynu. Wydali swoją książkę kulinarną pod tytułem Nordic Bakery CookBook.

Przepis na skandynawskie ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Ciasto:
1 kg pszennej mąki (typ 450 lub 550)
570 ml ciepłego mleka
45 g świeżych drożdży
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
180 g rozpuszczonego masła
1 jajko
150 g drobnego cukru (+ 16g cukru waniliowego)
Środek:
50 g rozpuszczonego masła
3 płaskie łyżki cynamonu
100g brązowego cukru
Do posmarowania wyrośniętych ślimaczków żeby nabrały złotego koloru podczas pieczenia – 1 jajko (roztrzepane)

Wykonanie:

Ja ciasto drożdżowe robię w misce. Mam taką ulubioną z Ikea.
Podgrzewam mleko, roztapiam masło (180g)

Na dno miski kruszę drożdże, zasypuję łyżką cukru zalewam mlekiem, ale tylko tyle, żeby przykryło drożdże. Czekam aż drożdże się rozpuszczą (zależy od drożdży, ale tak po ok. max 10 min, są rozpuszczone). Wlewam pozostałe mleko (leciutko ciepłe), rozpuszczone masło, wsypuję cukier, całą mąkę i 1 jajko, wszystko mieszam drewnianą łyżką. Jeśli masz robota, to włącz do mieszania hak, do ciasta drożdżowego, jeśli nie masz to wyrabiaj ciasto dłonią lub drewnianą łyżką jak ja, przerzucając ciasto od spodu do góry. Ciasto szybko „zwiąże”, będzie dobre gdy będzie troszeczkę błyszczące i najważniejsze będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni. Uformuj kulę z ciasta, pozostaw do wyrośnięcia w misce na ok. 1 godz. pod przykryciem z płóciennej ściereczki. Ciasto podwoi swoją objętość.

Następnie, wyjmij ciasto, rozwałkuj je na prostokąt ok 30x40cm o grubości ok. 2 cm. Jeśli chcesz mieć więcej ślimaczków, to rozwałkuj większy prostokąt o grubości 1 cm.

Posmaruj prostokąt rozpuszczonym masłem, posyp dokładnie ciasto zmieszanym cukrem z cynamonem.

Następnie zwiń ciasto wzdłuż w roladkę, pokrój na kromeczki – ślimaczki o grubości ok.2 cm

Poukładaj ślimaczki – z odstępami między sobą – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw przykrywając płócienną ściereczką na 15 min. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte, posmaruj rozbełtanym jajkiem, dzięki temu podczas pieczenia ślimaczki nabiorą złotych rumieńców.

Piecz od 20-25 min w temperaturze 200 st.C. – grzałka górna/dolna

Najlepsze do jedzenia są zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie.

Oczywiście zamiast cynamonu możesz dać zmielone migdały, orzechy lub konfiturę z owoców leśnych czy smażone jabłka. Możesz też utrzeć biały ser (twaróg) z żółtkiem i cukrem waniliowym. Może wymyślisz inne nadzienie, napisz w komentarzu, chętnie się zainspiruję.

Galeria krok po kroku, jak wykonać drożdżowe ślimaczki z cynamonem.

Zobacz, to może Cię zainteresować ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *