Imbir leczy, jednak stosowany jest nie tylko leczniczo, ale również przyspiesza odchudzanie
Imbir to jedna z najzdrowszych roślin świata, która cechuje się niezwykłą ilością korzystnych właściwości. Regularne spożywanie imbiru wspomaga odporność, zmniejsza stany zapalne oraz przyśpiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Imbir, dzięki zawartości olejków eterycznych (gingerol, shogaol, zingeron), wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciw pasożytnicze. Jest bogaty w przeciwutleniacze.
Imbir ma podobne działanie do aspiryny, tylko bez żadnych skutków ubocznych związanych z żołądkiem. Wpływa na rozrzedzenie krwi. Ta roślina jest stosowana nie tylko leczniczo, ale również usprawnia odchudzanie.
Co zwiera złote kłącze?
Znajdziemy tu takie składniki jak: olejek eteryczny, gingerol, potas, błonnik, wapń, białko, żelazo, fosfor, mangan, witaminy z grupy B: B1 i B2, witaminę C.
Działanie
Wspiera procesy leczenia objawów przeziębienia i grypy (gorączka, kaszel) ale również wymioty, biegunki, niestrawności. Ma też właściwości przeciwzapalne oraz rozgrzewające. Wpływa na prawidłowe krążenie krwi. Uśmierza bóle migrenowe. Świeży imbir niweluje chorobę lokomocyjną, oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm. Leczy, likwidując dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wspiera pracę woreczka żółciowego i zapobiega wzdęciom.
Dzięki swoim składnikom takim jak 6-gingerol ma również działanie antynowotworowe, szczególnie zabezpiecza przed nowotworami jajników.
Przepis na herbatkę imbirową
Herbatka imbirowa, jest bardzo pomocna przy grypie, przeziębieniu, bólach mięśni i głowy. Ponadto, wypijana co najmniej 1 raz dziennie, silnie wzmacnia odporność, oczyszcza krew z toksyn, zmniejsza ryzyko udaru, poprawia krążenie krwi i wspomaga odchudzanie. Niezaprzeczalnym plusem herbatki imbirowej są jej właściwości rozgrzewające i pobudzające oraz niesamowity smak.
1 szklanka wody
4-5 plasterków świeżego lub (1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru)
4-5 plasterków cytryny
1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1/2 łyżeczki naturalnego miodu
Przygotowanie:
W dzbanku imbir i kurkumę zalej 300 ml gorącej wody, dodaj cytrynę. Pozostaw pod przykryciem ok 8-10 min. Gdy przestygnie dodaj mód.
Przepis na syrop imbirowo – cytrtynowy
średniej wielkości kłącze imbiru
2 szt. cytryn
5-7 łyżek miodu
5 szt. goździków
Przygotowanie:
Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na średniej wielkości tarce, cytryny sparz wrzątkiem, pokrój w bardzo cieniutkie plasterki, goździki również sparz wrzątkiem. Wszystkie składniki umieść w szklanym naczyniu (może to być dzbanek, duży słoik), wymieszaj. Lekko przy mieszaniu przygniataj do ścinek, by cytryna puściła sok. Zalej 5-6 łyżkami miodu. Odstaw na dobę w ciemne miejsce. Na następny dzień możesz już syrop pić. Rozpuść go w wodzie 1-2 łyżki na 1 szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Możesz również wykorzystać i polać („do smaku”) po zapiekanym ryżu z jabłkami lub innych daniach.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się lub przejdź do strony Kontakt