Jak się zdrowo odżywiać ?
Na co zwracać uwagę ?
Co to znaczy odżywiać się zdrowo ?
Czy wiesz na co zwrócić uwagę i jak się zdrowo odżywiać? Już wiesz, że suplementy leptyny są nieskuteczne, ale hormony spalające tłuszcz można regulować poprzez dokonywanie szeregu istotnych wyborów dotyczących stylu życia. Piszę o tym w innym artykułach „Czy to już koniec z tyciem, efektem jo-jo i otyłością?” oraz „10 wytycznych zdrowego stylu życia”
Odżywianie musi być urozmaicone.
Jedz wszystko, dosłownie wszystko, tylko w bardzo małych ilościach.
Odżywianie powinno być urozmaicone, złożone ze świeżych organicznych produktów, w większości z bardzo pożywnych kolorowych owoców i warzyw, a także dobrej jakości ryb i białego mięsa lub odpowiedniego białka zwierzęcego. Jak twierdzi dr Leo Galland, autor książki „The fat resistance diet” („Dieta tłuszczo-odporna”) (Broadway Books 2005),
Należy starać się jeść dziewięć lub dziesięć porcji owoców i warzyw dziennie zamiast tylko pięciu zalecanych. Należy dodawać do żywności dużo ziół i przypraw, ale unikać chili.
Jedz orzechy, siemię lniane, sezam
Należy wzbogacać dietę w świeże, nieprażone i niesolone orzechy, takie jak orzechy włoskie, oraz siemię lniane, ziarna sezamu i migdały.
Należy upewnić się, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 jest odpowiednie. Ich najlepsze zwierzęce źródła stanowią zimnowodne tłuste ryby, takie jak łosoś i tuńczyk. Źródła roślinne to m.in. orzechy włoskie, siemię lniane i rośliny strączkowe (takie jak soja, fasola czerwona i biała).
Powinno się rozważyć spożywanie zbóż o obniżonym indeksie glikemicznym, np. kaszę jaglaną, makaronów z pszenicy durum, brązowego ryżu, komosy ryżowej, prosa, owsa i jęczmienia.
Należy regularnie wykonywać wyciskające pot ćwiczenia, gdyż systematyczny trening aerobowy wspomaga zwiększanie produkcji leptyny, chociaż prawidłowa dieta spowoduje, że poziom tego hormonu unormuje się w naturalny sposób.
Należy spożywać wysokowartościowe białko
Należy spożywać wysokowartościowe białko organiczne: tłuste białe mięso ryb (np. flądry lub dorsza), kurczaka i indyka, tofu oraz – jeśli je się nabiał – naturalny niesłodzony jogurt. Jeśli jemy jajka – pozostaw żółtko w całości, gdyż rozbite utlenia się i wytwarza toksyczne produkty uboczne nasilające stany zapalne. Jajka należy więc spożywać wyłącznie gotowane tradycyjnie lub bez skorupki albo – do jajecznicy, omletu czy frittaty – używać tylko białek.
Należy wyeliminować cukier
Należy wyeliminować z diety rafinowany cukier lub ograniczyć jego spożycie we wszelkich postaciach.
Należy uważać na spożycie węglowodanów i unikać białego cukru poprzez wystrzeganie się wszelkiej przetworzonej żywności, m.in. białego chleba, ziemniaków, białego ryżu, wyrobów cukierniczych, ciast itp., oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak piwo.
Należy przyjmować wysokowartościowe suplementy bogate w witaminy z grupy B, w szczególności w witaminę B12, i dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3, magnez, cynk i koenzym Q10 (obowiązkowo po 40 r.ż), który zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. O witaminach i mikroelementach piszę tutaj „Witaminy i minerały dla zachowania zdrowia”
Wyeliminuj pozornie niskokaloryczne produkty (np. sztuczne słodziki)
Należy unikać pozornie niskokalorycznych produktów, zwłaszcza sztucznych słodzików i dietetycznych napojów bezalkoholowych, które – jak obecnie odkryto – spowalniają utratę masy ciała.
Jedz 3 posiłki dziennie
Należy spożywać trzy odpowiednie posiłki dziennie bez podjadania pomiędzy nimi.
Nie należy jeść późno w nocy. Śniadanie powinno zawierać białko.
Należy spać (osoby dorosłe) 7 do 8 godzin na dobę – nie mniej i nie więcej.
Pij wodę
Należy pić dużo naturalnej wody, niegazowanej (zalecana ilość 30 ml / 1 kg m.ciała)
oraz zielonych i czerwonych herbat, a także soki warzywne, z granatu, jogody i wiśni.
Jedz wolno i skupiaj się na jedzeniu, nie czytaj w tym samym czasie, nie oglądaj tv i nie sprawdzaj co słychać w social mediach.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się ze mną lub przejdź do strony Kontakt