Pasta z soczewicy z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika

Pasta z soczewicy z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika

Składniki:
1 szkl. soczewicy (zielonej lub czerwonej)
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
2 szkl. wody
sól morska, pieprz, czosnek, czarnuszka, oregano, tymianek, suszone pomidory.

Sposób wykonania: (łatwy, czas: 1 godz)
Ugotuj w 2 szkl. osolonej wody, 1 szkl. soczewicy. Przed gotowaniem wypłucz soczewicę na sitku. Podczas gotowania soczewica „wypije” całą wodę i będzie miękka. Zmiksuj ją za pomocą blendera lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Do otrzymanej masy dodaj olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Na patelnię wsyp ziarna dyni i słonecznika. Upraż je na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wsyp do zmiksowanej soczewicy. Przypraw do smaku solą, pieprzem. Można dodać również natkę z pietruszki, orzechy.

Ja tę ilość pasty, dzielę na 3 części i do każdej z nich dodaję inne przyprawy, np. do jednej dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, do drugiej części dodaję czosnek, do trzeciej czarnuszkę.

Pastę przechowuj w lodówce. Można ją jeść z pieczywem,  makaronem, jako dodatek do sałatek i warzyw. Zobacz też mój łatwy przepis na domowy chleb na zakwasie.

Zobacz, to może Cię zainteresować ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *